Flavonoidy z bobulovitého ovoce, jablek a jiných rostlinných potravin pomáhají chránit před Alzheimerovou chorobou a související demencí (Studie zveřejněné v American Journal of Clinical Nutrition).
Vědci přezkoumali údaje o stravování a porovnali příjem flavonoidů a výskyt demence u celkem 2 801 účastníků [*].
U těch, kteří měli nejvyšší celkový příjem flavonoidů z bobulovitého ovoce, jahod, pomerančů, hrušek a jiných rostlinných potravin, byla o 40% menší pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence ve srovnání s těmi, které mají nejnižší příjem flavonoidů. Tyto potraviny také zlepšily cerebrovaskulární průtok krve, který může chránit před kognitivním poklesem později v životě.
Autoři připisují snížené riziko vzniku Alzheimerovi choroby antioxidačním a protizánětlivým účinkům flavonoidů.
[*] Framingham Heart Study Offspring Cohort
Zdroj:
Shishtar E, Rogers GT, Blumberg JB, Au R, Jacques PF. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. Published online April 22, 2020.
Díky za obrázek www.picjumbo.com
Comentarios