Já jsem ohromila i sebe sama :-) Musela jsem fotit rychle, nejlepší je ještě vlažný a do 10 minut byl pryč.
Naštěstí toto jsou suroviny na dva koláče:
Suroviny:
Těsto na pizzu – ověřené, vyzkoušené, jednoduché – děláme ho už roky
1 a 1/2 hrnku špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky
cca 15 g čerstvého droždí
půl lžičky přírodního třtinového nebo datlového cukru
2 lžíce olivového oleje
vlažná nebo alespoň odstátá voda
Veganská ricotta
hrst kešu ořechů (cca 30 ks)
půlka tofu – cca 100 g (nebo hrnek uvařené cizrny)
1/5 hrnku lahůdkového droždí
3 lžíce šťávy z čerstvého citronu
1 lžička soli
1 lžička oregana
2 stroužky česneku
cca půl hrnku vody – jen aby se to povedlo rozmixovat do hladké hmoty
Cibule
2–3 cibule (červené by byly estetičtější)
1 lžíce oleje
půl lžičky soli
Postup:
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme 4 lžícemi vlažné vody a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek – 5 minut.
Rozmixujeme všechny suroviny na ricottu
Cibuli nakrájíme na jemné půlměsíčky a promícháme s olejem a solí
Do mouky s kváskem přidáme olej a pomalu přiléváme vodu a mícháme, abychom vyrobili kompaktní těsto. Rozdělíme na dva stejné bochánky a necháme 10–20 minut kynout.
Rozválíme těsto na dva kruhy, ozdobně přehneme okraj (nechám na vaší fantazii)
Natřeme ricottou a ozdobíme cibulí
Pečeme na 180 °C cca 20 minut do zezlátnutí okrajů
Tip:
Udělejte dvojitou porci ricotty a další den máte pro skvělé lasagne – recept naleznete ZDE.
Teď už umíte těsto i na pizzu, jen po zpracování bochánků necháte těsto ještě třeba 20 minut kynout a pak teprve rozválíte. Obložte pak podle vaší chuti. Pizza se peče na cca 220 °C kolem 5 minut.
Nejlepší suroviny na excelentní cibulový koláč si můžete nakoupit ZDE.
Comments