Nahlédli jste někdy na složení rohlíku, které kupujete? Bílá mouka, nekvalitní tuk, spousta soli, několik éček... Co takhle domácí, snadné a rychlé rohlíky?
Suroviny:
150 ml rostlinného mléka (stačí zalít lžíci ovesných vloček 150 ml horké vody a rozmixovat. Nechte lehce zchladnout)
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky
25 g rostlinného oleje
4 g soli
10 g droždí
1 lžíce datlového cukru (nebo jiného sladidla)
Postup:
Do misky nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a pár lžic vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, cca 10 minut. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Podle potřeby můžete přidat mléko (vodu) nebo mouku. Rozdělíme na 8 dílů. Vyválíme trojúhelníčky a zamotáme rohlíky. Nebo můžete uplést houstičky. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 40 minut kynout. Zahřejeme troubu na 200 °C. Po 40 minutách potřeme rohlíky vodou a posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme 3 minuty na 200 °C a potom ubereme na 170 °C a pečeme cca 20 minut.
Osobně nakupuji nejlepší suroviny na celozrnné rohlíky ZDE.
Comments