Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, ale u nás frčí celý rok. A pokud máte malé děti, tak určitě budou i u vás. Děti milují, když si je můžou zamotat, jak chtějí.
Jsou sladké, nadýchané a přesto zdravé. Tradiční jidáše se sladily medem, ale pokud chcete striktně veganskou verzi, vyměňte med za javorový sirup.
Suroviny:
250 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
20 g čerstvého droždí
2 lžíce medu/javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
160–170 ml tučného kokosového mléka
špetka soli
Na potření
2 lžíce kokosového mléka
1 lžíce rýžového oleje
1/3 lžičky kurkumy
lžička máku na posypání
Postup:
Mouku odvážíme do větší mísy a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozdrobíme droždí.
Zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a přidáme lžičku medu/sirupu. Necháme vzejít kvásek (cca 5 min)
Přidáme zbylý med/sirup, olej, mléko a sůl. Promícháme (lze přidat podle potřeby lžíci mléka, nebo naopak lžíci mouky) a prohněteme. Necháme v teple odpočívat 35–60 minut
Těsto rozdělíme na díly a zamotáme libovolné tvary (viz obrázek)
Natřeme směsí kokosového mléka, rýžového oleje a kurkumy. Posypeme mákem
Pečeme při teplotě 200 °C cca 10 minut (Čas a teplotu upravte dle vaší trouby)
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments