top of page
Veronika

Celozrnné jidáše nejen na Velikonoce (vegan)

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, ale u nás frčí celý rok. A pokud máte malé děti, tak určitě budou i u vás. Děti milují, když si je můžou zamotat, jak chtějí.


Celozrnné jidáše

Jsou sladké, nadýchané a přesto zdravé. Tradiční jidáše se sladily medem, ale pokud chcete striktně veganskou verzi, vyměňte med za javorový sirup.


Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)

  • 20 g čerstvého droždí

  • 2 lžíce medu/javorového sirupu

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 160–170 ml tučného kokosového mléka

  • špetka soli


Na potření

  • 2 lžíce kokosového mléka

  • 1 lžíce rýžového oleje

  • 1/3 lžičky kurkumy

  • lžička máku na posypání


Postup:

  1. Mouku odvážíme do větší mísy a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozdrobíme droždí.

  2. Zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a přidáme lžičku medu/sirupu. Necháme vzejít kvásek (cca 5 min)

  3. Přidáme zbylý med/sirup, olej, mléko a sůl. Promícháme (lze přidat podle potřeby lžíci mléka, nebo naopak lžíci mouky) a prohněteme. Necháme v teple odpočívat 35–60 minut

  4. Těsto rozdělíme na díly a zamotáme libovolné tvary (viz obrázek)

  5. Natřeme směsí kokosového mléka, rýžového oleje a kurkumy. Posypeme mákem

  6. Pečeme při teplotě 200 °C cca 10 minut (Čas a teplotu upravte dle vaší trouby)



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page