Chutnají dokonce ještě lépe, než vypadají. A vypadají naprosto úžasně.
Suroviny:
250 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
20 g droždí
25 g olivového nebo rýžového oleje
200 ml kokosového mléka
3 lžíce medu nebo javorového sirupu
špetka soli
Na nutelu
1 hedvábné tofu – 125 g
1/2 kvalitní hořké čokolády – 50 g
2 vrchovaté lžíce lískooříškového másla
3 lžíce datlového sirupu
Na potření
1 lžíce kokosového mléka
1 lžíce rýžového oleje
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, vytvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí
2. Droždí zalijeme cca 4 lžícemi vlažného kokosového mléka, přidáme lžičku medu a lehce promícháme, abychom vytvořili kašičku (jen droždí s mlékem a medem uprostřed – ne i všechnu mouku)
3. Necháme vzejít kvásek 3–10 minut
4. Přidáme olej, sůl a zbytek medu a mléka (1 lžíci mléka si necháme na potření)
5. Všechno promícháme a vznikne krásné, jen malinko lepivé těsto
6. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě (20–60 minut, dle teploty v místnosti). Pokud máte doma chladno, ohřejte troubu na 35 °C a těsto nechte kynout v troubě
7. Mezitím si připravíme domácí nutelu. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami
8. Těsto rozválíme do obdélníku a potřeme nutelou (viz obrázek)
9. 1/4 těsta přeložíme z vrchu a 1/4 těsta ze spodu
10. Nakrájíme na 8–9 dílků
11. Každý dílek rozkrojíme na tři tenké proužky a upleteme copánek
12. Copánek namažeme směsí kokosového mléka a oleje
13. Pečeme v troubě na 170 °C cca 10–15 minut do lehce zlaté barvy
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments