top of page
Veronika

Celozrnné dukátové buchtičky s jahodovým krémem bez mléka a bez cukru

Trochu jsme obměnili českou klasiku a děti se po ní můžou utlouct a maminky jsou zase spokojené, jak ty děti zdravě papají.


Celozrnné dukátové buchtičky s jahodovým krémem

Suroviny:

Na buchtičky

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)

  • 20 g čerstvého droždí

  • 2 lžíce medu/javorového sirupu

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 160–170 ml tučného kokosového mléka

  • špetka soli


Na potření

  • 3 lžíce rýžového oleje

  • špetka kurkumy (nemusí být)


Postup:

  1. Mouku odvážíme do větší mísy a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozdrobíme droždí

  2. Zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a přidáme lžičku medu/sirupu. Necháme vzejít kvásek (cca 5 min)

  3. Přidáme zbylý med/sirup, olej, mléko a sůl. Promícháme (lze přidat podle potřeby lžíci mléka, nebo naopak lžíci mouky) a prohněteme. Necháme v teple odpočívat 35–60 minut

  4. Těsto rozdělíme napůl a každou půlku napůl a zase všechny díly napůl, dokud nebudeme mít požadovanou velikost buchtiček. Ještě vykynou, takže je udělejte spíš menší

  5. Pečící misku vytřeme olejem. Vytvarujeme každou buchtičku, natřeme je olejem a skládáme je těsně vedle sebe. Toto množství je akorát na velikost zapékací misky cca 20 x 20 cm

  6. Pečeme při teplotě 200 °C cca 10 minut. Čas a teplotu upravte dle vaší trouby


Jahodový krém

  • ½ hrnku kešu nebo loupaných mandlí

  • 1 hrnek vody

  • 2 hrnky jahod (mražené nechte povolit)

  • 1–2 lžíce javorového sirupu


  1. Kešu rozmixujeme s vodou

  2. Přidáme jahody a sirup a rozmixujeme



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page