Trochu jsme obměnili českou klasiku a děti se po ní můžou utlouct a maminky jsou zase spokojené, jak ty děti zdravě papají.
Suroviny:
Na buchtičky
250 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
20 g čerstvého droždí
2 lžíce medu/javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
160–170 ml tučného kokosového mléka
špetka soli
Na potření
3 lžíce rýžového oleje
špetka kurkumy (nemusí být)
Postup:
Mouku odvážíme do větší mísy a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozdrobíme droždí
Zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a přidáme lžičku medu/sirupu. Necháme vzejít kvásek (cca 5 min)
Přidáme zbylý med/sirup, olej, mléko a sůl. Promícháme (lze přidat podle potřeby lžíci mléka, nebo naopak lžíci mouky) a prohněteme. Necháme v teple odpočívat 35–60 minut
Těsto rozdělíme napůl a každou půlku napůl a zase všechny díly napůl, dokud nebudeme mít požadovanou velikost buchtiček. Ještě vykynou, takže je udělejte spíš menší
Pečící misku vytřeme olejem. Vytvarujeme každou buchtičku, natřeme je olejem a skládáme je těsně vedle sebe. Toto množství je akorát na velikost zapékací misky cca 20 x 20 cm
Pečeme při teplotě 200 °C cca 10 minut. Čas a teplotu upravte dle vaší trouby
Jahodový krém
½ hrnku kešu nebo loupaných mandlí
1 hrnek vody
2 hrnky jahod (mražené nechte povolit)
1–2 lžíce javorového sirupu
Kešu rozmixujeme s vodou
Přidáme jahody a sirup a rozmixujeme
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments