Tyhle jídla z jednoho hrnce jsou perfektní. Nemůžu se jich nabažit. Jeden velký hrnec, uvařeno na dva dny a naprosto snadno druhý den opět ohřejete. Bez napařování, bez mikrovlnky, jen zase zamícháte na plotýnce. Pro tato jídla je hlavní inspirací moje maminka, která mě kdysi naučila „normální“ guláš, „normální“ svíčkovou, „normální“ čínu atd. a já ji teď učím, jak to udělat zdravěji, ale ponechat tu báječnou chuť.
Suroviny:
2 velké cibule
1 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
6 brambor
2 hrnky fazolí pinto (nebo jiných)
1 červená paprika
1 hrnek sušených hříbků (nebo 2–3 hrnky pokrájené hlívy)
3 lžíce rajčatového protlaku (nebo kvalitního kečupu)
sklenička (plechovka) rajčat nebo hrnek pokrájených čerstvých rajčat (nemusí být)
5 lžic červené quinoa
Koření
sůl
pepř
2 lžičky červené papriky
1 lžička mahá koření nebo mletého kmínu
1 lžička majoránky
1 lžička oregana
4 lžíce shoyu
Postup:
Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
Orestujeme cibuli na lžíci oleje a přidáme pokrájený česnek
Přidáme na větší kousky pokrájené brambory, promícháme
Přidáme sůl, pepř, červenou papriku, mahá, majoránku, oregano a promícháme
Přidáme houby i s vodou, rajčata, protlak, fazole, propláchnutou quinou a vaříme 20 minut
Přidáme pokrájenou červenou papriku a shoyu a ještě 5 minut povaříme
Dochutíme, ozdobíme mletým lněným semínkem a pažitkou a podáváme
Tipy:
Rajčata můžete vynechat a pořád bude guláš výborný a zase jiný
Můžete přidat žlutou a zelenou papriku
V době cuketové můžete přidat pokrájenou cuketu
Můžete vyzkoušet vynechat brambory a místo nich si dát plátek celozrnného chleba
Batáty taky můžou fungovat dobře, jen je vařte kratší dobu
Nejlepší suroviny na skvělý a přitom zdravý bramborový guláš si můžete nakoupit ZDE.
Comments