top of page
Veronika

Bramborovo-květákový dhal

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Dhal je typické indické jídlo, jehož základem je luštěnina, třeba čočka, koření a zelenina. A já si prostě nemůžu pomoci, tyhle jídla zbožňuji. Pokaždé může být dhal úplně jiný, kombinací luštěniny, zeleniny a koření je bezpočet. A přitom pořád tak výborný, snadný, rychlý a z jednoho hrnce – u nás teda z jedné velké pánve :-) Konkrétně této TESCOMA.


Bramborovo-květákový dhal

Suroviny:

  • 1 velká cibule

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 4 stroužky česneku

  • 1 lžička červené papriky

  • 1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)

  • 1 lžička kari koření

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce shoyu

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 3 brambory

  • 1 velká mrkev

  • 2 hrnky vody

  • 1/2 hrnku zelené čočky

  • 1/4 hrnku červené quinoy

  • 1/2 květáku

  • 1 hrnek kešu smetany (1/3 hrnku kešu + 1 hrnek vody – rozmixovat) nebo 1 kokosové mléko

  • 2 hrsti čerstvého špenátu nebo kadeřávku


Postup:

  1. Na lžíci oleje orestujeme cibuli a česnek

  2. Přidáme červenou papriku, mahá, kari a sůl a promícháme

  3. Přidáme brambory nakrájené na velké kostky a mrkev nakrájenou na půl kolečka

  4. Přidáme 2 hrnky vody, propláchnutou čočku a quinou

  5. Vaříme pod pokličkou cca 30 minut, kontrolujeme, jestli není třeba přidat vodu

  6. Po 30 minutách přidáme květák rozdělený na menší růžičky a vaříme pod pokličkou dalších 5–10 minut

  7. Přidáme špenát nebo kadeřávek a ještě minutu mícháme

  8. Přilijeme smetanu, promícháme a podáváme posypané lžící mletého lněného semínka – o lněném semínku čtěte ZDE


Tipy:

  1. Pro obměnu tohoto receptu přidejte konzervu krájených rajčat.

  2. Místo čočky lze použít vařenou cizrnu, přidejte až s květákem.



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page