Dhal je typické indické jídlo, jehož základem je luštěnina, třeba čočka, koření a zelenina. A já si prostě nemůžu pomoci, tyhle jídla zbožňuji. Pokaždé může být dhal úplně jiný, kombinací luštěniny, zeleniny a koření je bezpočet. A přitom pořád tak výborný, snadný, rychlý a z jednoho hrnce – u nás teda z jedné velké pánve :-) Konkrétně této TESCOMA.
Suroviny:
1 velká cibule
1 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 lžička červené papriky
1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)
1 lžička kari koření
1 lžička soli
1 lžíce shoyu
1 lžíce citronové šťávy
3 brambory
1 velká mrkev
2 hrnky vody
1/2 hrnku zelené čočky
1/4 hrnku červené quinoy
1/2 květáku
1 hrnek kešu smetany (1/3 hrnku kešu + 1 hrnek vody – rozmixovat) nebo 1 kokosové mléko
2 hrsti čerstvého špenátu nebo kadeřávku
Postup:
Na lžíci oleje orestujeme cibuli a česnek
Přidáme červenou papriku, mahá, kari a sůl a promícháme
Přidáme brambory nakrájené na velké kostky a mrkev nakrájenou na půl kolečka
Přidáme 2 hrnky vody, propláchnutou čočku a quinou
Vaříme pod pokličkou cca 30 minut, kontrolujeme, jestli není třeba přidat vodu
Po 30 minutách přidáme květák rozdělený na menší růžičky a vaříme pod pokličkou dalších 5–10 minut
Přidáme špenát nebo kadeřávek a ještě minutu mícháme
Přilijeme smetanu, promícháme a podáváme posypané lžící mletého lněného semínka – o lněném semínku čtěte ZDE
Tipy:
Pro obměnu tohoto receptu přidejte konzervu krájených rajčat.
Místo čočky lze použít vařenou cizrnu, přidejte až s květákem.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comentarios