Když ho uděláte pořádně hustý a s velkými kousky, bude z něj výborné hlavní jídlo. Když zeleninu nakrájíte na malé kousky a přidáte víc vody, tak ho vydávejte za polévku. Je výborný. Určitě vyzkoušejte i pokud máte s červenou řepou jinak problém.
Seznam surovin vypadá dlouhý, ale nenechte se zastrašit, jen „zimní“ zelenina a koření. Klíčové jsou řepa, brambory a mletá červená paprika.
Suroviny:
1 větší cibule
1 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
jedna červená řepa
3–4 brambor
1–2 mrkve
1 malá petržel nebo pastinák
sůl - pokud není v zeleninovém vývaru (další je v shoyu a zelí)
1/3 hrnku červené neloupané čočky
1/2 hrnku uvařených červených fazolí
1 lžičky mahá nebo mletého kmínu
1 lžička mleté červené papriky (pokud nevaříte pro děti, můžete použít i trochu pálivé)
1 lžička sušené petrželové natě
1/2 lžičky houbového koření (nemusí být)
1 lžička sušené celerové natě (nebo vaše oblíbená sušená zelenina do polévky)
2 bobkové listy
pepř (pokud nevaříte pro děti)
2 lžíce shoyu
5–7 hrnků vody (dle požadované hustoty)
1 hrnek kvašeného zelí
Postup:
Orestujeme cibuli na lžíci oleje
Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, řepu, petržel
Přidáme papriku, mahá, sůl a pár vteřin orestujeme (nepřipalte papriku, jinak zhořkne)
Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem
Přidáme na kostky nakrájené brambory, propláchnutou čočku, fazole, shoyu, pepř, sušenou zeleninu a rozmačkaný česnek
Podle potřeby přidáme vodu nebo vývar, aby bylo vše potopeno
Vaříme cca 35 minut
Vyndáme bobkové listy
Část polévky rozmixujeme. Pokud spěcháte, jen párkrát pulzněte tyčovým mixérem v hrnci s polévkou. Pokud chcete polévku perfektní, trochu polévky odeberte (cca 1/5), rozmixujte a pak vraťte do polévky
Dochutíme, nalijeme na talíře a doprostřed přidáme velkou lžíci kvašeného zelí
Tipy:
Většinou neodolám a naleji do boršče smetanu z vlašských ořechů. Je pak krásně krémová https://www.chutprirody.cz/post/smetana-z-vlasskych-orechu
Pokud bude boršč hlavní jídlo, nakrájejte zeleninu na větší kusy a použijte méně vody nebo zeleninového vývaru
Pokud máte v lednici rozdělanou miso pastu, rozhodně ji také použijte. Více o miso polévce https://www.chutprirody.cz/post/premium-zazracna-miso-polevka
Nejlepší suroviny na skvělý boršč si můžete nakoupit ZDE.
Comments