Toto je naprosto báječné jídlo, pokud:
máte děti
plánujete párty
čekáte návštěvu
Díky těmto válečkům děti spořádají spoustu zeleniny a ještě se budou olizovat až za ušima. Slibuji.
Taky budou chutnat návštěvám, je to něco neokoukaného a dají se připravit předem. A zvládnou i mrazák.
Suroviny:
1 cuketa
1 mrkev
1/4 květáku
4 brambory
2 hrnky uvařené cizrny
1 cibule
2 lžíce mletého lněného semínka + 4 lžíce vody
sůl
2 stroužky česneku
5 lžic lahůdkového droždí
2 lžíce shoyu (vynechte pro velmi malé děti)
pepř (vynechte pro malé děti)
2–4 lžíce celozrnné pšeničné (nebo špaldové) mouky
2 lžičky oregana
1 lžíce olivového oleje
pažitka
Postup:
V mističce smícháme lněné semínko a vodu a dáme stranou
Nastrouháme nahrubo cuketu, mrkev, květák a brambory a dáme stranou
Cizrnu rozmačkáme vidličkou nebo lehce rozdrtíme v mixéru
Ve velké míse smícháme cizrnu, jemně nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí, shoyu, pepř, sůl, oregano, pažitku
Nastrouhanou zeleninu zabalíme do čisté utěrky a vymačkáme z ní vodu, pak zeleninu přidáme do mísy, zaprášíme moukou a důkladně promícháme
Mokrýma rukama tvoříme válečky, které lehce potřeme olivovým olejem a pečeme cca 20 minut do lehce zlaté barvy na 165 °C
Tipy:
Zeleninu na strouhání je nejlepší podat vašemu muži (klidně k televizi). Ať strouhá, než si nachystáte to ostatní :-D Případně nechte zvednout větší dítě od počítače. Vytvarovat válečky zvládnou i menší děti, alespoň bude každý kus originál.
Dětem podávejte s jejich milovaným kečupem. Ale kvalitním kečupem. Zkontrolujte složení, některé jsou díky obsahu cukru spíš marmeláda než kečup.
Recept je sice jednoduchý, ale možná trochu pracnější díky strouhání. Přesto slibuji, že výsledek stojí za to. Zapojte rodinu a vše bude raz dva.
Nejlepší suroviny na báječné zeleninové válečky si můžete nakoupit ZDE.
Comments